BREDA - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bij de rechtbank in Breda twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de verdachte van de zogenoemde 'bijlmoord' in Roosendaal.

Deze 42-jarige Carlos H. uit de Verenigde Staten heeft bekend dat hij op 8 september vorig jaar een 22-jarige student uit Bergen op Zoom met een bijl op het hoofd heeft geslagen.

Het misdrijf voltrok zich in een wachtruimte op een perron van het NS-station in Roosendaal. De verdachte is overtuigd communist. Hij wilde een anti-imperialistische daad stellen en had aanvankelijk het plan een commando van de kazerne in Roosendaal te doden.

Toen dit niet lukte, koos hij ervoor een man te treffen die, zoals hij het zelf uitdrukte, geschikt zou zijn als militair. Carlos H. verblijft sinds 2002 in Nederland.

Amerikaanse overheid

De Amerikaan liep met plannen rond om de Amerikaanse overheid te treffen door bijvoorbeeld een aanslag op een vliegdekschip te plegen. Later richtte hij zich op doelen in Nederland, dat hij als bondgenoot van de Verenigde Staten over één kam scheert met zijn geboorteland.

Omdat zijn plannen niet uitvoerbaar bleken, stelde hij ze steeds bij. Zo zag hij af van de vernieling van een helikopter van het type Apache.

Pieter Baan Centrum

De verdachte is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen daar komen tot de conclusie dat H. aan grootheidswaanzin lijdt. Ze beschouwen hem als psychotisch en verminderd toerekeningsvatbaar. Ze schatten de kans op herhaling hoog in.

Advocaat Peter Gremmen zei dat zijn cliënt verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn daad. De Amerikaan heeft zijn raadsman gevraagd geen verzachtende omstandigheden aan te voeren of te pleiten voor een lagere straf.

Vader

De vader van het slachtoffer maakte gebruik van zijn spreekrecht. In een bevlogen betoog schetste hij zijn visie op de zaak. Hij stelde dat het misdrijf als statement totaal is mislukt. De verdachte was het daarmee eens.

De rechter doet op 10 juli uitspraak