AMSTERDAM - Een grote brand op een bedrijventerrein in Amsterdam-Noord heeft donderdag zeker vier winkelpanden in de as gelegd.

De brand brak uit in meubelzaak Leen Bakker aan de Klimopweg. De brand sloeg al snel over naar een naastgelegen pand van TNT Post. Ook een filiaal van Halfords en een daarboven gelegen keukenwinkel brandden af.

Lichtgewond

Bij de brand, die rond 15.00 uur uitbrak, raakten volgens de gemeente bijna zestig mensen lichtgewond. Onder hen waren 31 politieagenten. Bijna alle mensen hadden last van ademhalingsproblemen.

Veertien personen moesten voor behandeling naar het ziekenhuis, de anderen werden ter plekke behandeld.

Oorzaak

Over de oorzaak van de brand en waar deze precies is ontstaan, is nog niets bekend. Ook het totale schadebedrag is nog onduidelijk.

Dikke zwarte rookwolken waren donderdagmiddag te zien tot in het centrum van de stad. Met man en macht probeerden brandweerkorpsen van Amsterdam-Amstelland, met hulp van korpsen uit Zaanstad, de brand onder controle te krijgen.

Dat lukte om 18.00 uur. Toen gaf de brandweer het sein brand meester. De brandweer verwacht tot zeker vrijdagmorgen bezig te zijn met nablussen.

Opvang

De politie sommeerde tijdens de brand alle bewoners van de Floraparkbuurt in Amsterdam-Noord hun huis te verlaten. Zij werden opgevangen in Bouwmarkt Karwei even verderop. Later zijn zij naar de marinekazerne in de stad overgebracht.

Een deel van de evacués kon halverwege de avond weer naar huis terugkeren. De rest van de bewoners moest daarvoor wachten tot middernacht.

Brand meubelzaak Amsterdam