DEN HAAG - Het CDA overweegt zich aan te sluiten bij de rechtse oppositiepartijen die illegaliteit strafbaar willen stellen.

De regeringsfractie neigt daartoe uit frustratie over de problemen die het vastzetten van illegalen nu met zich meebrengt.

Schadevergoeding

Het CDA stoort zich aan een schadevergoeding die vorige week is toegewezen aan een illegale Chinees.

De rechtbank in Den Haag oordeelde dat de buitenlander ten onrechte in vreemdelingenbewaring is genomen, omdat er geen concreet zicht was op uitzetting.

De Chinees krijgt 2100 euro schadevergoeding omdat hij wel dertig dagen heeft vastgezeten.

Draagvlak

"Dit is echt fnuikend voor het draagvlak van het asielbeleid", zei CDA-Tweede Kamerlid Wim van de Camp donderdag. Hij noemde het "vrij onthutsend" dat de illegaal wordt vrijgelaten en een schadevergoeding krijgt.

"Door die schadevergoeding krijg ik toch het gevoel dat illegaliteit wordt beloond." Coalitiefractie PvdA is eveneens kritisch over de gang van zaken.

Oppositie

De oppositiepartijen VVD en PVV hebben zich eerder al uitgeproken voor een verbod op illegaliteit. Het kabinet is daarop tegen.

De vrijgesproken man behoort tot de 770 illegale Chinezen die zich dit voorjaar in Ter Apel meldden voor een verblijfsvergunning, na geruchten over een nieuwe pardonregeling.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie heeft 140 van hen vastgezet om te voorkomen dat ze opnieuw in de illegaliteit belanden.

Vrijgelaten

Zo'n dertig Chinezen zijn inmiddels op last van de rechter vrijgelaten uit de vreemdelingenbewaring. Zeker 600 Chinezen die niet werden opgesloten, verdwenen vrijwel direct weer uit zicht.

Albayrak wees de kritische Kamerleden erop dat zij zelf hebben aangedrongen op opsluiting van de groep illegale Chinezen.

Illegaliteit

De Tweede Kamer wilde dat de staatssecretaris het uiterste zou doen om te voorkomen dat de groep opnieuw in de illegaliteit zou verdwijnen.

"Dat brengt het risico met zich mee dat de vreemdelingenrechter anders oordeelt over de maatregelen."