VEENDAM - De inwoners van Veendam kunnen maandag 30 juni voor het laatst de programma's bekijken van RTL4, RTL5 en Yorin. De kleine en zelfstandige kabelexploitant Stichting Kabelnet Veendam (SKV) heeft besloten deze drie zenders van de Holland Media Groep vanaf 1 juli niet meer door te geven.

Klik hier voor het Veendammer-forum.

Voorzitter Jan Tillema van deze Stichting vindt het onaanvaardbaar dat de Holland Media Groep de jaarlijkse vergoeding die het nu nog geeft voor de doorgifte, zeer drastisch wil verlagen. De Stichting Kabelnet Veendam ontvangt nu nog 10.000 euro per jaar; dat bedrag zou in een voorstel van de HMG eerst verlaagd moeten worden tot 805 euro. Daarna komt er helemaal geen vergoeding meer.

Verlaging

"Dat is een ongehoord forse verlaging, en dat hebben we eerder ook al laten weten. Maar HMG weigert ons voldoende tegemoet te komen. Welnu, dan blijft ons niets anders over dan vanaf 1 juli geen programma's van de Holland Media Groep meer door te geven. Wij zijn niet van plan ons door het grootkapitaal de wet voor te laten schrijven", aldus voorzitter Tillema.

Hij is niet bang dat veel van zijn ruim 11.500 kijkers in opstand zullen komen, aangezien ze de programma's van HMG niet meer kunnen zien: "We zijn een kleine, maar zelfstandige kabelexploitant in de provincie Groningen. Tevens zijn we er in geslaagd om veertig zenders voor een zeer laag maandbedrag door te geven in Veendam en omgeving. Dan denk ik dat onze kijkers er wel mee kunnen leven wanneer de drie zenders van HMG afvallen. Er blijven genoeg interessante zenders over."