LEIDSCHENDAM - De komende zomer zullen meer buitenlandse toeristen vakantie vieren in Nederland, Nederlanders zullen daarentegen juist minder in eigen land op vakantie gaan.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) voorspelt donderdag dat 2,9 miljoen buitenlandse toeristen in juli en augustus naar ons land komen.

Dat zijn er 100.000 meer dan vorig jaar. Het aantal Nederlanders dat de zomervakantie doorbrengt in eigen land daalt juist met 100.000.

Buitenlandse toeristen

De meeste buitenlandse toeristen komen traditiegetrouw uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Vorig jaar viel het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland aandeed tegen. Dat zou te wijten zijn aan het slechte weer van de zomer 2007.

Daling

Mogelijk speelt dat ook een rol bij de daling van het aantal Nederlanders dat dit jaar zijn vakantie in eigen land doorbrengt. Dat aantal daalt met 100.000 van 3,9 miljoen vorig jaar tot 3,8 miljoen dit jaar.

Voor de 'hoofdvakantie' kiest de Nederlander steeds vaker voor het zonnige buitenland. In het kielzog daarvan zien de Nederlandse campings de afgelopen jaren een daling van het aantal Nederlandse campingbezoekers.