DEN HAAG - Automobilisten die de zomermaanden in eigen land doorbrengen, krijgen het zwaar te verduren, vooral als zij over de A16 moeten.

Rijkswaterstaat grijpt de verkeersluwe zomerperiode aan om extra onderhoud aan het wegennet uit te voeren, zo liet de dienst donderdag weten.

Ook vakantieverkeer richting het zuiden moet rekening houden met werkzaamheden in binnen- en buitenland.

Moerdijkbrug

Automobilisten die over de A16 gaan, hebben het al niet makkelijk gehad door langdurige werkzaamheden aan de Moerdijkbrug, maar daar komt nog een schepje bovenop.

De hoofdrijbaan van de A16 wordt zes dagen helemaal afgesloten in de richting Rotterdam voor onderhoudswerkzaamheden aan de Van Brienenoordbrug.

Vanaf vrijdag 25 juli moeten weggebruikers een andere route kiezen of met het openbaar vervoer reizen. Wie de trein neemt, krijgt korting op het kaartje.

Vanaf 1 augustus moet de weg weer begaanbaar zijn. De werkzaamheden aan de kwelgeest van Rijkswaterstaat, de Moerdijkbrug, gaan ook onverminderd door.

Zuid-Holland

In Zuid-Holland gaan meer wegdelen op de schop. De meeste werkzaamheden vinden plaats in het weekeind.

Zo gaat de A13 tussen knooppunt Ypenburg en Delft-Zuid een weekeind op slot en de A15 tussen Ridderkerk-Zuid en Hendrik-Ido-Ambacht twee weekeinden.

A12

Ook aan de A12 wordt gewerkt; die wordt tussen Ede en Veenendaal 's nachts een paar keer afgesloten.

De spitsstrook van dezelfde weg maar dan bij Den Haag gaat een tijd dicht om te werken aan een hoger geluidsscherm.

A73

Zoals al bekend gaan de werkzaamheden aan de tunnels op de A73 alle weekeinden door tot de definitieve openstelling en gaan de werkzaamheden aan de Hollandse brug en de verbreding van de A2 verder.

Vakantiegangers richting het zuiden krijgen last van werkzaamheden op de E17 en de A4 in België. Wie doorrijdt naar het zuiden van Frankrijk, krijgt ook nog werkzaamheden op de A31 ten zuiden van Metz voor zijn kiezen.