LEEUWARDEN - Een 57-jarige medewerker van de waterpolitie is op 19 juni overleden aan de ziekte van Weil. Dat meldde het expertisecentrum voor de ziekte van Weil van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam donderdag.

De inwoner van Kampen had de infectieziekte waarschijnlijk opgelopen bij de afhandeling van een dodelijk ongeval met een speedboot in de nacht van 6 op 7 juni op het Prinses Margietkanaal in Friesland.

De man is woensdag gecremeerd, zo meldden het Korps landelijke politiediensten (KLPD), de brandweer en de GGD donderdag

Ook een brandweerduiker die bij het ongeval in actie kwam en symptomen van de ziekte van Weil had, is in het ziekenhuis opgenomen. Hij is inmiddels genezen verklaard.

Rattenziekte

De ziekte van Weil kan ontstaan door contact met oppervlaktewater en staat ook wel bekend als de rattenziekte. De ziekte wordt via de urine van ratten verspreid.

Juist als het water een relatief hoge temperatuur heeft, lopen mensen als rattenvangers, boeren, watersporters en jagers kans op besmetting.

Bron

Op verzoek van het Friese waterschap Wetterskip Fryslan onderzoekt het KIT of ratten in het Prinses Margietkanaal de bron zijn waardoor de politieman en brandweerman zijn besmet.

Het waterschap wil weten of het water veilig is voor onder meer recreanten en duikers. Of het water per direct is afgesloten voor recreanten is niet duidelijk; het waterschap was niet bereikbaar voor commentaar.

Besmetting

Volgens het RIVM lopen in Nederland per jaar ongeveer dertig mensen een besmetting op, van wie een derde in tropische landen. Als de ziekte van Weil niet snel wordt behandeld, kan 20 procent van de patiënten overlijden. Volgens het RIVM overlijdt in Nederland gemiddeld 5 procent van de patiënten.

De brandweer in Friesland informeert deze week al het duikende personeel over de ziekte. Samen met de GGD gaat de brandweer voorlichtingsavonden voor zijn manschappen organiseren.

Symptonen

Duikers moeten leren alert te zijn op verschijnselen van de ziekte, zoals plotselinge hoge koorts en rillingen. Politie- en brandweermensen die zich alleen aan de waterkant ophouden, kunnen besmetting voorkomen door beschermende kleding zoals laarzen en handschoenen te dragen.