DEN HAAG - Minister Ella Vogelaar (Integratie) wil onderzoeken hoe islamitisch godsdienstonderwijs in moskeeën wordt gegeven.

Ze sluit niet uit dat binnenkort islamitisch onderwijs op openbare scholen kan worden gegeven.

Onderzoek

Bij het onderzoek moet worden gekeken naar de inhoud van het onderwijs en naar de behandeling van de kinderen.

Ze is daarover in overleg met staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) en de Amsterdamse deelraadsvoorzitter Ahmed Marcouch.

Dat zegt Vogelaar donderdag in een interview met Trouw. Aanleiding is de kritiek van Marcouch dat islamitische godsdienstlessen in moskeeën slecht uitpakken.

Lijfstraffen

De kinderen zouden te maken krijgen met lijfstraffen en er zou een vijandig beeld van het westen worden meegegeven. Marcouch pleit er daarom voor om islamitisch onderwijs op openbare scholen te geven.

Vogelaar neemt zijn signaal serieus. "Lijfstraffen mogen niet in Nederland. Dus er zit een justitiële kant aan." Ook wil ze weten of de lessen slecht zijn voor de integratie. "We zijn ook tegen haatzaaiende predikers."

Volgens de bewindsvrouw is het mogelijk om islamitisch godsdienstonderwijs aan te bieden op de openbare school als de ouders daar om vragen en het neutrale karakter van de school niet wordt aangetast.