AMSTERDAM - Wie deze zomer in het centrum van Amsterdam moet zijn, kan maar beter wat eerder van huis gaan. Daar vindt namelijk een groot aantal werkzaamheden plaats.

Daardoor moeten zowel automobilisten als mensen die met het openbaar vervoer reizen rekening houden met omleidingen en dus met extra reistijd, maakte de gemeente donderdag bekend.

Vrijdagavond om 21.00 uur gaat de IJtunnel dicht wegens groot onderhoud. Dat duurt tot 25 augustus. Lijnbussen en hulpdiensten kunnen wel nog gewoon gebruik maken van deze verbinding tussen Amsterdam-Noord en de rest van de stad.

In diezelfde periode zijn er ook werkzaamheden aan de nabijgelegen Prins Hendrikkade. Op die weg is dan geen verkeer van oost naar west mogelijk.

Metro's

Van aanstaande maandag tot en met 17 augustus kunnen er geen metro's rijden tussen de stations Amsterdam-Amstel en Amsterdam-Centraal. De metrotunnel krijgt namelijk een opknapbeurt. Er komen onder meer nieuwe rails en betere vluchtroutes.

Het openbaarvervoerbedrijf GVB zet pendelbussen in die bijna alle stations op de route aandoen. Ook zijn er extra treinen tussen Amstel en Centraal.

Verkeer

De gemeente Amsterdam voert de werkzaamheden uit in de zomer omdat er dan minder verkeer in de stad is. Alle projecten gebeuren tegelijkertijd om ervoor te zorgen dat de overlast zo kort mogelijk duurt.