DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders is er gelukkig mee dat minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken serieus omgaat met de kwestie-Jordanië.

"Dat siert hem, al ben ik allesbehalve gerustgesteld", liet het Tweede Kamerlid woensdag weten na een gesprek met de bewindsman.

Wilders had om het onderhoud gevraagd om meer duidelijkheid te krijgen over de consequenties van het besluit van het Openbaar Ministerie in Jordanië om hem te vervolgen wegens het aanzetten tot haat in zijn film Fitna.

Hij wilde onder meer weten of het risico bestaat dat een land om zijn uitlevering vraagt.

Afspraken

Wilders en een woordvoerder van Verhagen konden inhoudelijk niets zeggen over het gesprek. Wel gaf Wilders aan dat er afspraken zijn gemaakt.

Maar in verband met zijn veiligheid kon hij daar niet verder op ingaan. Ook benadrukte hij dat de zaak absoluut nog niet is opgelost.

Aanhouding

Jordanië zou via Interpol kunnen verzoeken om de aanhouding van Wilders als hij in het buitenland verblijft. Verhagen zei eerder deze week dat hij de kwestie zeer alert volgt.

Zijn ministerie brengt momenteel de mogelijke gevolgen van een internationaal arrestatiebevel tegen Wilders in kaart.

Klacht

Tegen de PVV-leider is in Jordanië een klacht ingediend door een groep die zich The Messenger of Allah Unites Us noemt. Deze beschuldigt de parlementariër van racisme en het aanzetten tot haat tegen de islam en moslims.