LONDEN - De oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela (1994-1999) heeft zich voor het eerst uitgelaten over de situatie in Zimbabwe.

Hij bekritiseerde woensdag het "tragisch gefaalde leiderschap" tijdens een bezoek aan Londen, berichtte de Britse omroep BBC.

Mandela zei zeer bezorgd en diep bedroefd te zijn. Hij nam het woord tijdens een diner ter ere van zijn verjaardag. De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wordt op 18 juli negentig jaar.

Bush

Ook de Amerikaanse president George Bush uitte kritiek. Hij heeft de aanstaande presidentsverkiezingen in Zimbabwe een "schijnvertoning" genoemd. Hij beschuldigde de Zimbabwaanse president Robert Mugabe woensdag van intimidatie.

Bush sprak in het Witte Huis met leden van de VN-Veiligheidsraad. "Je kunt geen vrije verkiezingen houden als een kandidaat en zijn aanhangers geen campagne mogen voeren", aldus Bush.

Veroordeling

Bush bedankte de VN-Veiligheidsraad en de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsorganisatie (SADC) voor hun veroordeling van de crisis in Zimbabwe.

Ook hoopte hij dat de Afrikaanse Unie aandacht blijft vragen voor de onrechtmatige stembusgang. De AU komt dit weekeinde bijeen in Egypte.