MAASTRICHT - De bewoners van vijf appartementen in de Maastrichtse nieuwbouwwijk Ceramique die maandag werden geëvacueerd, zijn dinsdagavond teruggekeerd in hun woningen. "Ze mogen weer gebruik maken van hun balkon", zei directeur P. Smeets van Smeets Bouw.

De gemeente Maastricht begon dinsdag met het stutten van de balkons van de vijf appartementen. Uit bouwkundig onderzoek van bureau Arcadis is gebleken dat deze niet aan de veiligheidsnormen voldeden. De vijf gezinnen zijn maandag kort voor het middernachtelijk uur in een hotel in Maastricht ondergebracht, maar keerden dinsdagavond naar huis terug. Ze zijn dinsdag nader geïnformeerd over de technische oorzaak van de aangetroffen gebreken.

Inspectie

Maandagavond bleek dat bij vijf van de 35 inpandige balkons de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. In overleg met aannemer Smeets Bouw en projectontwikkelaar 3W werd besloten de balkons te stutten. De herstelwerkzaamheden werden in de loop van dinsdag voltooid. Woensdag vindt een inspectie van het ministerie van VROM plaats.

Geen verrassingen

Het onderzoek van Arcadis, dat in opdracht van de gemeente Maastricht wordt uitgevoerd, is pas over twee weken afgerond. Een woordvoerder van Arcadis meldde dat in een versneld tempo naar de veiligheid is gekeken en dat de aanwezigheid van vijf balkons een "incident op zichzelf" is gebleken. "Er zijn geen nieuwe inzichten en voor alle waargenomen klachten hebben we een plausibele verklaring, we verwachten geen verrassingen meer." De bewoners hebben vertrouwen in de gegarandeerde veiligheid.

Pluim

"Tot op de dag vandaag verdient de open en eerlijke houding van Smeets Bouw en 3W een pluim", zei woordvoerder P. Peters van de Vereniging Voor Eigenaren. "Er is na deze zoveelste tegenslag geëmotioneerd gereageerd, maar het is vooral zaak de rust te bewaren en samen te werken aan een gedegen oplossing."

De gemeente Maastricht krijgt binnen twee weken een uitgebreide rapportage van Arcadis. De herstelwerkzaamheden zullen zo snel mogelijk beginnen.

Twee doden

In het appartementencomplex Patio Sevilla stortten donderdagavond 24 april vijf 'zwevende' balkons in. Daarbij kwamen twee bewoners om het leven. De bewoners van de in totaal 97 appartementen van Patio Sevilla krijgen binnenkort een gespecificeerd overzicht van de inspectie van hun individuele woningen.