KHARTOUM - Sudanese autoriteiten hebben het hoofd van de Nederlandse tak van de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG), Banu Altanbas, uit de crisisregio Darfur gezet. Dat heeft het Franse persbureau AFP woensdag vernomen.

Altanbas leidde de hulpverlening in Nyala (Zuid-Darfur). Zij moest het gebied zondag onmiddellijk verlaten, vertelde een persoon die anoniem wilde blijven.

Een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen zei woensdagavond officieel niets te weten van een uitzetting.

Coördinator

In mei 2005 lieten de autoriteiten in Nyala de Nederlandse regionaal coördinator van de AzG-activiteiten in Darfur oppakken, de destijds 35-jarige Vincent Hoedt.

Kort daarvoor was het hoofd van AzG-Sudan aangehouden wegens een kritisch rapport van de Nederlandse AzG-tak over stelselmatige verkrachtingen in vluchtelingenkampen in Darfur. De aanklacht werd later ingetrokken.

Buitenlanders

In Darfur werken behalve de Nederlandse AzG-tak ook nog een Belgische, Spaanse, Franse en een Zwitserse afdeling. AzG-Nederland in Darfur heeft ongeveer 25 buitenlanders in dienst.

In 2006 was de Nederlander Jan Pronk als speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Sudan door het regime in Khartoum nog tot ongewenst persoon verklaard.