BORSELE - Burgemeester Gelok van het Zeeuwse Borsele kan niet langer de verantwoordelijkheid dragen voor de brandveiligheid in de Westerscheldetunnel. Een woordvoerder van de gemeente zei dinsdag dat dit het gevolg is van "een verkeerde prioriteitsstelling" van het Rijk, waardoor de oprichting van een beroepsbrandweer voor calamiteiten in de tunnel op losse schroeven staat.

Begin mei waren de burgemeesters van Borsele en Terneuzen nog hoopvol gestemd omtrent de komst van een beroepsbrandweer. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat had toegezegd 12,5 miljoen euro te willen investeren op voorwaarde dat de lokale overheden ook ,5 miljoen euro bij elkaar zou brengen. Het ziet er nu naar uit dat door de kabinetswisseling een streep door deze plannen is gezet.

Dreigen

Een professionele brandweer voor de Westerscheldetunnel is al geruime tijd een heet hangijzer in Zeeland. De beide burgemeesters dreigden juni vorig jaar nog dat de tunnel direct na de opening gesloten zou worden als dan de financiering voor zo'n brandweer niet rond zou zijn. Het Rijk vond de brandweer echter een taak van de gemeenten en weigerde bij te dragen in de kosten.

2005

In augustus 2002 legden beide burgemeesters zich neer bij het feit dat de brandweerzorg in de tunnel tot 2005 door vrijwilligers zou worden afgehandeld. Pas dan zou er genoeg geld zijn om een professionele brandweer te realiseren. Begin dit jaar laaide de discussie omtrent de veiligheid in de tunnel weer op, waarna het ministerie met de toezegging kwam. Burgemeester Gelok geeft donderdag een persconferentie over de ontstane situatie.