LEIDEN - De Leidse burgemeester Henri Lenferink wil de kosten die de politie heeft gemaakt voor de beveiliging van Willem Holleeder voor zijn verblijf in het LUMC helemaal of gedeeltelijk terug.

De bewaking van Holleeder na zijn operatie in het Leidsch Universitair Medisch Centrum kostte de politie Hollands Midden zeker 310.000 euro.

Een woordvoerster van de gemeente bevestigde woensdag een bericht daarover in het Leidsch Dagblad. Volgens de zegsvrouw heeft de regio Leiden een aantal dure zaken opgevangen, zoals Holleeder en de NAVO-top in Noordwijk vorig jaar.

"Je hebt als gemeente een bepaald bedrag en als blijkt dat de kosten hoger uitvallen, kan je een soort vergoeding aanvragen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat is wat we nu aan het doen zijn."

Hartproblemen

Holleeder lag in april vorig jaar twee weken in het LUMC wegens hartproblemen. Hij werd tijdens zijn strafproces in de bunker in Amsterdam onwel. Holleeder stond daar terecht op verdenking van grootschalige afpersing van vastgoedhandelaren en het leiden van criminele organisaties.

Het LUMC werd tijdens zijn verblijf zwaar bewaakt door tientallen agenten.