EMMELOORD - De gemeente Noordoostpolder, het ministerie van VROM en het bedrijf Aquamar uit Urk werken samen om de legionellabacterie te bestrijden. Woensdag begint een proefproject met UV-licht, dat leidingwater van de dodelijke ziekteverwekker zuivert. Dat liet de afdeling bouwkunde van de gemeente dinsdag weten.

Groot voordeel van het UV-licht is dat het water continu wordt ontdaan van de legionellabacterie en andere schadelijke bacteriën. Bovendien is het goedkoper dan de waterleidingen in gemeentelijke gebouwen te spoelen met heet water van ten minste zeventig graden. Reden genoeg voor de afdeling bouwkunde om een half jaar lang de alternatieve zuivering te beproeven in de Bosbadhal, een sporthal in Emmeloord.

99 procent

Voordat het water daar door de kranen en vijftig douches stroomt, is het langs twee UV-lampen gegaan. Volgens de afdeling bouwkunde is het bekend dat dit licht het water voor 99 procent zuivert. UV-lampen mogen wel als aanvulling op spoelingen worden gebruikt, maar wettelijk is het als enige maatregel tegen legionella niet toegelaten. "Stel dat dit lukt, dan is het ministerie voornemens om UV-licht als nieuwe mogelijkheid toe te staan", zegt de medewerker.

Goedkoper

Waterleidingen moeten wekelijks worden gespoeld. De gemeente Noordoostpolder, die handmatig spoelde, kwam daar niet zo vaak aan toe. "Spoelen doe je vandaag, maar dan kan er morgen een besmetting optreden", aldus de medewerker. De gemeente wilde toch veilige douches, maar automatische spoelinstallaties in twintig gemeentelijke gebouwen zouden 400.000 euro kosten. UV-lampen voor twintig accommodaties kosten 60.000 euro.