DEN HAAG - Toen het aan het eind van de afgelopen kabinetsformatie over de 'poppetjes' ging, dook haar naam al snel op in het geruchtencircuit. Want Yvonne Timmerman-Buck geldt als een talentvolle en invloedrijke politica in het CDA.

Dat ze uiteindelijk geen minister of staatssecretaris is geworden, was dan ook haar eigen keus. De 46-jarige Limburgse had geen zin in een tijdvretende kabinetspost omdat ze nog drie schoolgaande kinderen heeft. Ze bleef liever in de Eerste Kamer, waarin ze sinds 1999 zitting heeft.

Juridische kennis

Als senator viel Timmerman dankzij haar juridische kennis, heldere betoogtrant en kordate houding al snel op. Ook politieke tegenstanders toonden waardering voor haar optreden. Het was dan ook niet vreemd dat ze - ondanks haar beperkte praktische ervaring in de politiek - in 2001 Gerrit Braks opvolgde als fractieleider, toen die tot voorzitter van de senaat werd gekozen.

Brok energie

Timmerman, die zichzelf omschrijft als "één brok energie", werd geboren in Kerkrade. Ze komt uit een politiek nest. Haar vader was staatssecretaris van Volkshuisvesting in het kabinet-Biesheuvel, begin jaren '70.

Timmerman studeerde rechten in Tilburg en werkte daarna bij het ministerie van Justitie en bij het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Vervolgens was ze ondervoorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling. Verder was ze onder meer lid van het CDA-Vrouwenberaad en vice-voorzitter van de Novib.

Adviseur Balkenende

Yvonne Timmerman maakt ook deel uit van het selecte clubje adviseurs rond premier Balkenende. Bij de laatste verkiezingen was ze lid van het campagneteam van het CDA.

Als senaatsvoorzitter zal Timmerman streven naar "een zelfbewuste en zichtbare Eerste Kamer", zo kondigde ze vorige week aan in een brief waarin ze haar kandidatuur stelde. "Mijn stijl van voorzitten zal zodanig zijn dat het debat tot zijn recht kan komen, derhalve soepel waar het kan en strikt waar het moet", schreef ze verder.

In één opzicht zal het optreden van Timmerman in elk geval uniek zijn. Zij is de eerste vrouw die ooit tot voorzitter van de Eerste Kamer werd gekozen.