DEN HELDER - Een groep van zeker vijftien tieners uit Den Helder is mogelijk besmet met een ziekte nadat zij door een amateur-tatoeëerder zijn voorzien van een goedkope tatoeage. De GGD heeft de kinderen opgeroepen zich te laten testen.

De man zette voor bedragen van nog geen 10 euro tatoeages bij vooral jonge meisjes, in de leeftijd van 13 tot 16 jaar. Volgens GGD-directeur G. Vogel gebeurde dit thuis en werd daarbij onhygiënisch gewerkt, wat het risico op besmetting met bloedziektes als leverontsteking en HIV vergroot.

Vogel acht de kans op daadwerkelijke besmetting overigens gering. De GGD heeft inmiddels met de man gesproken en die heeft beloofd te stoppen met zijn praktijken.

De GGD heeft inmiddels vijftien jongeren getraceerd, maar vermoedt dat meer kinderen een tatoeage hebben laten plaatsen. Officieel is voor het aanbrengen van een tatoeage of piercing bij jongeren onder de zestien toestemming van de ouders nodig. Die is in deze gevallen niet gegeven.

Wetgeving

De tatoeëerder kan niet vervolgd worden. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Alkmaar is er geen wet die het aanbrengen van deze lichaamsversierselen bij kinderen verbiedt. Ook is er nog geen wetgeving die eisen stelt aan tatoeage-inrichtingen. Op dit gebied is wel wetgeving in de maak, maar die wordt waarschijnlijk op z'n vroegst in 2005 van kracht. "En dan gaat het vooral om eisen aan hygiëne en de te gebruiken inkt", aldus Vogel.

Tattoeëerder vrijuit

Zelfs als blijkt dat een of meerdere kinderen daadwerkelijk besmet zijn, is er een grote kans dat de tatoeëerder vrijuit gaat. "Dan moeten we bewijzen dat de man wist dat de naalden die hij gebruikte, besmet waren. Bovendien moet worden aangetoond dat de tatoeage de oorzaak is van de besmetting. Dat is meestal moeilijk aan te tonen", aldus de woordvoerder van het OM.

De GGD gaat op scholen voorlichting geven aan jongeren over het gevaar van een goedkope tatoeage. "We willen ze duidelijk maken dat een tatoeage voor een prikkie heel veel kan kosten", aldus Vogel.