UTRECHT - De politierechter in Utrecht heeft dinsdag een speler van voetbalclub Culemborg '67 veroordeeld tot tachtig uur dienstverlening wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Rechter M. Noorman vond dat de 28-jarige P.V. 1,5 jaar geleden in Nieuwegein een sliding zo heeft uitgevoerd dat letsel bij de tegenstander onvermijdelijk was.

Volgens getuigen zette de amateurvoetballer de sliding in met twee benen en raakte hij zijn tegenstander met een been vlak onder de knie. Die tegenstander, een speler van JSV uit Nieuwegein, liep een dubbele beenbreuk op. De man heeft een jaar niet kunnen werken en kan nooit meer voetballen. De scheidsrechter gaf een rode kaart en sprak in het wedstrijdrapport over een 'vieze en bewuste' overtreding.

Sliding

V. verklaarde tegen de politierechter dat hij zijn sliding correct had ingezet. Het letsel was volgens hem ontstaan doordat zijn tegenstander ongelukkig ten val was gekomen. Al zijn medespelers bevestigden die verklaring later bij de rechter-commissaris. Officier van justitie W. Nijkerk hechtte meer waarde aan de verklaringen van de scheidsrechter en de JSV-spelers. De officier eiste vijftig uur werkstraf.

'Dood van het amateurvoetbal'

"Een veroordeling van V. betekent de dood van het amateurvoetbal", betoogde de advocaat van de Culemborger. "Voetballers aanvaarden nu eenmaal de kans op lichamelijk letsel. V. heeft misschien een onhandige of foute sliding ingezet, maar hij had niet de bedoeling om zijn tegenstander te blesseren", stelde raadsman S. Veldhuizen.

Noorman was het daar niet mee eens. Ze strafte zelfs zwaarder dan geëist. Over een eventuele schadevergoeding wegens inkomensschade wilde de politierechter geen uitspraak doen.