AMSTERDAM – Het rijbewijs voor beginnende automobilisten moet strenger worden. Dat zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe in een interview met NU.nl.

De Rouwe wil dat automobilisten die minder dan vijf jaar hun rijbewijs hebben al na twee overtredingen hun rijbewijs moeten inleveren.

In het huidige systeem mag je binnen die vijf jaar dat het beginnersrijbewijs geldig is maximaal twee keer in de fout gaan. Na de derde keer wordt het rijbewijs ingenomen.

Geen ervaring

"Jaarlijks vallen er 800 doden in het verkeer en een groot deel daarvan zijn beginnende automobilisten zonder ervaring", aldus De Rouwe.

"Willen we dat aantal verkeersdoden terugbrengen naar 500 dan moeten er nieuwe maatregelen genomen worden."

Gewoon rijbewijs

Na vijf jaar verandert het beginnersrijbewijs automatisch in een gewoon rijbewijs.

Binnenkort wordt nieuwe wetgeving van kracht waarbij automobilisten met een gewoon rijbewijs al nadat ze twee keer betrapt zijn met alcohol of drugs achter het stuur hun roze papiertje kwijt zijn.

Krom

"Dat is krom. We moeten beginnelingen even zwaar beoordelen aangezien juist zij voor een bovengemiddeld groot gevaar op de weg zorgen."

Volgens De Rouwe is het effect van het ontnemen van dit belangrijke rijdocument groter dan wanneer er boetes worden uitgeschreven.

Bewustwordingscampagne

Ook wil het CDA-Kamerlid dat er een bewustwordingscampagne komt voor het gebruik van een meldlijn voor alcoholmisbruik in het verkeer.

Maandag werd door de European Transport Safety Council bekendgemaakt dat Nederland het streefaantal verkeersdoden in 2010 waarschijnlijk niet gaat halen.

Doel

Het Europese doel is om tussen 2001 en 2010 het aantal doden in het verkeer met de helft te verminderen.

In 2001 kwamen in Nederland 1083 mensen om, afgelopen jaar waren dat er 791.

Woensdag vergadert de Tweede Kamer met minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) over verkeersveiligheid.

Lees hier het hele interview met Sander de Rouwe.