EELDE - Op het vliegveld Groningen Airport Eelde is dinsdagmorgen om 9.20 uur een vliegtuig bij het opstijgen van de baan geraakt. Een McDonnell Douglas MD-88 van de Turkse maatschappij Onur Air die via Maastricht naar Dalaman in Turkije zou vliegen, kwam niet van de grond en schoot 50 meter door. De meeste reizigers bleven ongedeerd.

In het vliegtuig zaten 141 passagiers en een baby, zegt loco-burgemeester J. Frieling van de gemeente Tynaarlo. Verder waren er twee bemanningsleden en zes man cabinepersoneel aan boord, allen Turken. Zij hebben het toestel via de nooduitgangen verlaten.

Gewonden

Een passagier werd met hartklachten in een ziekenhuis opgenomen, een ander met een gebroken sleutelbeen. Twee bemanningsleden belandden voor onderzoek in het ziekenhuis. Naar de oorzaak van het incident hebben de luchtvaartpolitie en de Raad voor Transportveiligheid een onderzoek ingesteld. De piloot wordt gehoord over de oorzaak van het incident.

Ooggetuigen zeggen dat het toestel ook bij aankomst al problemen had, maar daar willen de autoriteiten niet op ingaan. Wel ontkende vliegvelddirecteur J. Meulendijks dat de MD-88 kerosine had gelekt.

Verder

Dertig passagiers gaan met een bus naar Amsterdam om vandaar alsnog naar Turkije te vliegen, 31 mensen weten nog niet of ze de reis voortzetten, zegt een woordvoerder van reisorganisatie OAD, waar het merendeel van de passagiers geboekt had.

Onder de passagiers waren 76 mensen die via Groningen op de terugweg naar Maastricht waren, zijn met bussen naar Maastricht gebracht. Reizigers die om 10.30 uur vanuit Maastricht naar Dalaman zouden reizen, zijn dinsdagmiddag met Transavia naar Turkije vertrokken.

Berging

Groningen Airport Eelde is voor de buitenwereld afgesloten. De bergingswerkzaamheden, waarmee inmiddels is begonnen, zullen vermoedelijk de hele nacht in beslag nemen. Vliegvelddirecteur Meulendijks verwacht dat het vliegveld in de loop van woensdag weer open gaat, mits het gecrashte vliegtuig is geborgen.

De verdere vluchten voor dinsdag zijn geschrapt en zijn omgeleid via Schiphol. Het gaat om charters naar Heraklion op Kreta, nog een vlucht naar Dalaman en lijnvluchten naar Londen. De reizigers zijn met bussen naar Schiphol gebracht.

Informatienummer

Het informatienummer (050-3114450) dat in allerijl werd geopend, is dinsdagmiddag ongeveer zestig keer gebeld. Bellers hadden vooral vragen van praktische aard, bijvoorbeeld over het doorgaan van andere vluchten vanaf Eelde. Ook wilden mensen weten wie zich aan boord van het vliegtuig bevonden.