AMERSFOORT - Automobilisten krijgen dinsdag bij benzinestations langs snelwegen folders in de handen gedrukt door leden van de Motorrijders Actie Groep (MAG). In de folder Samenspel in de file staat hoe motorrijders en automobilisten zich moeten gedragen in een file. Veel autorijders weten volgens de actiegroep niet dat motoren al sinds 1991 langzaam door een file mogen rijden.

Volgens een MAG-woordvoerder kan deze onwetendheid leiden tot onbegrip en irritaties tussen beide groepen weggebruikers. In een file zouden automoblisten niet plotsklaps hun deuren moeten openen, maar goed in hun spiegels blijven kijken. Verder moeten ze het midden van de weg houden. Aan motorrijders schrijft de gedragscode voor dat ze tussen stilstaande auto's rustig aan moeten doen en weggedeeltes als vluchtstrook en de berm moeten mijden.

De folderaars van de MAG delen dinsdag bij acht benzinestations de gedragscode uit, vier in de ochtend- en vier in de avondspits. De MAG is een belangenvereniging voor motorrijders met 8000 leden.