AMSTERDAM - De rooms-katholieke bisschop van de stad Phoenix in de Verenigde Staten ismaandag aangehouden omdat hij dit weekeinde is doorgereden na een dodelijkeaanrijding. Dat heeft een woordvoerder van de politie bekendgemaakt.

De 67-jarige bisschop Thomas O'Brien, die sinds 1981 leiding geeft aan deongeveer 430.000 katholieken in Phoenix, zat zaterdagavond achter het stuurtoen hij, en een tweede auto, een man aanreden die later aan zijn verwondingenoverleed.

Ooggetuigen schreven een deel van het kenteken van O'Briens wagen op en gavendat aan de politie. Die kwam met het halve kentekennummer en een beschrijvingvan de auto na twee dagen onderzoek bij de bisschop uit. Een woordvoerder vande kerk heeft bevestigd dat O'Brien betrokken was bij het ongeluk. Van detweede bij de aanrijding betrokken auto ontbreekt nog ieder spoor.

Het is niet de eerste keer dat O'Brien in opspraak is. Eerder deze maand werdbekend dat hij priesters van wie hem bekend was dat ze een pedofiel verledenhadden toch toestemming heeft gegeven opnieuw met kinderen te werken. In ruilvoor het aanstellen van een toezichthouder op zijn aanstellingsbeleid zag hetopenbaar ministerie af van vervolging van O'Brien.