AMSTERDAM - Voorzitter van de actiegroep Stop de Bezetting, Gretta Duisenberg, onderneemt maandag 23 juni een nieuwe reis naar de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

De echtgenote van Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank, probeert met de nieuwe trip naar de Palestijnse gebieden de aandacht te vestigen op de medische toestand van het Palestijnse volk in de bezette gebieden. In haar kielzog reizen vijf artsen uit Nederland en België mee, zo maakte woordvoerder en arts Henri van de Vall van Stop de Bezetting in de nacht van maandag op dinsdag bekend.

Actie

De reis, de zogenoemde 'Medical Fact Finding Mission Palestine', is georganiseerd door Duisenbergs actiegroep in samenwerking met diverse artsenorganisaties. Van de Vall verklaarde dat de huidige toestand van de gezondheidszorg in de Palestijnse gebieden zwaar te lijden heeft onder de Israëlische bezetting. Medische hulp komt voor zieken vaak te laat wegens de voortdurende afsluiting van de wegen door de Israëlische strijdkrachten.

Ondervoeding

Ook hebben de afsluitingen de plaatselijke economie zo beschadigd dat ondervoeding onder de bevolking dreigt. Verder zijn er talrijke meldingen van beschietingen op medisch personeel en ziekenhuizen door het leger. "Wij willen dit met deze reis in kaart brengen en onder de aandacht brengen", aldus Van de Vall. De delegatie zal ziekenhuizen, gezondheidscentra en vluchtelingencentra bezoeken.

Kritiek

Het is niet de eerste keer dat Gretta Duisenberg een bezoek brengt aan de bezette gebieden. In januari van dit jaar kreeg zij (inter)nationaal veel kritiek tijdens een oriëntatiereis. Ze had toen een ontmoeting met de Palestijnse leider Arafat en ze liet blijken wel begrip te hebben voor Palestijnse zelfmoordacties. Later nam ze afstand van deze uitlating.

Diplomatieke paspoort

Ook het gebruik van haar diplomatieke paspoort werd haar toen niet in dank afgenomen. Duisenbergs pas werd na alle kritiek overigens niet ingenomen. Premier Balkenende zei in januari wel dat er consequenties zouden volgen als Duisenberg haar diplomatieke paspoort nog een keer oneigenlijk gebruikt. Minister De Hoop Scheffer tekende aan dat Duisenberg haar diplomatenpas alleen mag gebruiken tijdens reizen met haar man. Voor overige trips dient ze nu haar eigen pas te laten zien.

Van de Vall denkt niet dat de aandacht voor Duisenberg het doel van de missie in in de weg zit. "Wij proberen samen met Gretta Duisenberg de aandacht te vestigen op een zeer urgent probleem. Haar hulp is daarbij zeer welkom."

De vijf artsen zijn uit Nederland Tariq Shadid, chirurg in Sneek en Henri van de Vall, internist in Oudekerk a/d Amstel. De Belgische delegatie bestaat uit Guido van Ham, internist en viroloog in Antwerpen, Colette Moulaert, kinderarts in Charleroi en Sofie Blancke, tropen- en huisarts in Antwerpen.