BERLIJN - Grote delen van Europa zijn tijdens de kerstdagen getroffen door overvloedige sneeuwval en extreme kou. Vooral in Duitsland en Macedonië leidde dit tot enorme problemen.

De witte kerst heeft aan enkele tientallen mensen het leven gekost. Aanhoudende sneeuwval leidde in Duitsland tot veel verkeersongevallen en opstoppingen. Dorpen werden van de buitenwereld afgesloten. In het oosten van het land verbeterde de toestand woensdag.

Maar vooral in de zuidelijke deelstaat Beieren zorgde verse sneeuw voor uitvallende treinen en chaos op de wegen. Op de snelweg A9 van Neurenberg naar München kwam het op tweede kerstdag tot een file van 45 kilometer, aldus een politiewoordvoerder.

Op eerste kerstdag hadden vooral de Harz en de oostelijke deelstaten Thüringen, Saksen-Anhalt en Saksen last van het winterweer. Op sommige plaatsen ontstonden sneeuwduinen van twee meter hoog. Hulpverleners en sneeuwruimers konden hun werk niet doen. Veel automobilisten raakten in hun voertuig ingesneeuwd.

Verkeersongevallen

Door verkeersongevallen kwamen in Duitsland ten minste zes mensen om. Verder was er vooral sprake van blikschade. In de deel van Noord-Rijnland-Westfalen zaten op kerstavond meer dan honderdduizend mensen zonder stroom. Elektriciteitsleidingen waren door omvallende bomen geknapt.

In de Alpen bestaat lawinegevaar als gevolg van flinke sneeuwval. Wintersporters wordt geadviseerd niet van de aangegeven routes af te wijken. In Beieren hebben zich al vier lawines voorgedaan. Daarbij raakte niemand gewond.

15 doden in Macedonië

Het oosten en zuiden van Europa hebben eveneens te lijden onder bittere kou en sneeuwbuien. In Macedonië stierven als gevolg van de kou tot woensdag vijftien mensen. Alleen al in de hoofdstad Skopje verloren zeven mensen het leven.

In het balkanland werd het verkeer gedeeltelijk stilgelegd. Het leger is ingezet om ingesloten dorpen bereikbaar te maken. Sommige plaatsen zaten dagen zonder stroom. Een aantal vliegvelden bleef gesloten.

Moskou

De Russische hoofdstad Moskou telde drie doden door bevriezing. Meer dan veertig mensen werden met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Alleen al in deze winter zijn in de Russische metropool ongeveer 250 mensen gestorven aan de kou. Ook in Polen en Bulgarije is het bar en boos. Dorpen in het noordoosten van Polen raakten afgesloten van de buitenwereld. Hier zijn al meer dan 130 mensen sinds het begin van de winter doodgevroren.

In grote delen van Bulgarije kwam het verkeer tot stilstand. De wegen zijn alleen nog met sneeuwkettingen enigszins begaanbaar. Afgelegen dorpen zijn afgesneden van stroom- en watervoorziening. De haven en het vliegveld van Warna aan de Zwarte Zee zijn gesloten. Treinen rijden met vertraging.

Barcelona

In de Spaanse stad Barcelona bleef het kwik bij nul graden steken. IJs en sneeuw hinderen het wegverkeer. Vooral in het noorden en midden van Spanje is het behelpen. In de Pyreneeën werd het 21 graden onder nul, terwijl aan de Costa Brava de koudste kerst in zeventien jaar werd gevierd.

Intussen neemt in Griekenland de kans op overstromingen toe. Na flinke sneeuwval in de afgelopen weken heeft nu de dooi ingezet. Ten noorden van Athene dreigt de rivier Spercheios buiten zijn oevers te treden. De spoorlijn tussen de Griekse hoofdstad en Thessaloniki dreigt onder te lopen.

Noodweer in Marokko

Noodweer treft ook Marokko. Daar zijn de afgelopen dagen in totaal zeker tien doden gevallen. Dinsdag werden vijf mensen gedood in de westelijke regio Essaouira.

Maandag kwamen eveneens vjjf mensen om het leven in de provincie Settat, zo'n 60 kilometer ten zuiden van de stad Casablanca. Twee mensen worden nog vermist. De slagregens veroorzaakten in verscheidene gebieden ernstige materiële schade. Modderlawines sleurden bomen, dieren, en tonnen puin mee.