KOPENHAGEN - Denemarken zet een Venezolaanse vrouw die over een werkvergunning beschikt het land uit, omdat ze alleen Spaans spreekt. Dat hebben Deense media maandag gemeld.

De 24-jarige Enilsa del Valle Herrera Ledezma ging begin april als kindermeisje aan de slag in het gezin van Sofia en Henrik Halkjaer. De vrouw had op het Deense consulaat in de Venezolaanse hoofdstad Caracas een werkvergunning gekregen. Het ambassadepersoneel gaf de Venezolaanse te kennen dat ze na haar aankomst in Denemarken een tijdelijke verblijfsvergunning voor het land zou krijgen.

Taal

Eenmaal in Denemarken aangekomen, kreeg de Venezolaanse nul op het rekest omdat ze alleen Spaans spreekt, aldus het dagblad Politiken in Kopenhagen maandag. De Deense autoriteiten hielden vast aan de richtlijn van de immigratiedienst dat alleen mensen die Deens, Zweeds, Noors, Engels of Duits spreken in aanmerking komen voor een tijdelijke verblijfsvergunning.

Immigratiedienst

De immigratiedienst liet zich niet vermurwen door het verweer van het echtpaar Halkjaer dat hun Venezolaanse oppas van een leraar aan huis Deense les kreeg. De Deense minister van Integratie Bertel Haader heeft toegezegd dat hij zich persoonlijk met de kwestie zal bezighouden.