LONDEN - Wetenschappers hebben een defect in een gen ontdekt dat manische depressiviteit veroorzaakt. Het gen, GRK3, speelt een grote rol bij de reactie van de hersenen op stoffen als dopamine, die verantwoordelijk zijn voor stemmingswisselingen. Dat heeft de Britse krant The Times maandag gemeld.

Klik hier voor het wetenschappelijk onderzoek.

Manische depressiviteit (of bipolaire stoornis) is een van de meest voorkomende en zeer ingrijpende psychische ziektes. Een op de tweehonderd mensen lijdt eraan. Patiënten ervaren afwisselende periodes van enorme euforie en zware depressie. Er zijn wel medicijnen, maar volgens veel artsen werken die maar bij de helft van de patiënten en zijn er akelige bijwerkingen.

Een team van wetenschappers uit California heeft nu een mutatie ontdekt in de 'schakelaar' van het gen GRK3. Dat kan betekenen dat het gen niet goed wordt geactiveerd en wordt afgezet juist als het zou moeten 'aanstaan'. De hersenen reageren dan niet goed - en soms zelfs averechts - op de chemische stoffen in de hersenen die zorgen voor het in bedwang houden van stemmingen.

Onderzoeker John Kelsoe: "We geloven dat het defect iemand overgevoelig maakt voor dopamine. Die moet zoiets ervaren als het gebruiken van cocaïne." Het gemuteerde gen veroorzaakt volgens Kelsoe de ziekte bij een op de tien patiënten met manische depressiviteit.

De onderzoekers hopen dat hun ontdekking leidt tot het maken van nieuwe medicijnen. Patiëntengroepen zeggen in The Times blij te zijn, maar waarschuwen voor al te veel enthousiasme. Het kan nog jaren duren voor er betere geneesmiddelen komen.