DENPASAR - Op het Indonesische vakantie-eiland Bali is maandagochtend het proces begonnen tegen de 43-jarige Ali Ghufon, alias Mukhlas. Dit hooggeplaatste lid van de militante moslimorganisatie Jemaah Islamiyah wordt verdacht van het beramen en financieren van de grote bomaanslagen vorig jaar oktober in Kuta Beach op Bali. Door deze aanslagen vielen meer dan tweehonderd doden, onder wie twee Nederlanders.

Bekijk hier de video

Mukhlas, die zegt Osama bin Laden goed te kennen, is de derde belangrijke verdachte in de Bali-zaak die voor de rechter verschijnt. In totaal zijn meer dan dertig verdachten opgepakt. Het proces tegen een broer van Mukhlas, Amrozi, begon medio mei. Ook Imam Samudra is al voor een rechtbank verschenen op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen.

Het Indonesische openbaar ministerie houdt Jemaah Islamiyah (JI) verantwoordelijk voor het bloedvergieten. JI zou banden hebben met Bin Ladens al-Qaedanetwerk. De rechtszaak tegen Mukhlas heeft plaats in de hoofdstad Denpasar. De Indonesiër hangt de doodstraf boven het hoofd.