WASHINGTON - Harde ondervragingmethoden zoals Amerikanen die gebruikten in Irak, Guantanamo Bay en Afghanistan, waren geen kwestie van enkele 'rotte appels' die zich op eigen initiatief aan gedetineerden vergrepen. De praktijk was goedgekeurd op het hoogste niveau van de Amerikaanse regering.

Dit heeft de Amerikaanse senator Carl Levin dinsdag gezegd na de bestudering van tot nu toe geheime documenten over onder meer waterboarding (gesimuleerde verdrinkingsdood) en het onthouden van zintuiglijke waarnemingen. De Democraat is voorzitter van de commissie voor de strijdkrachten van de Senaat.

Zo keurde minister van Defensie Rumsfeld in 2002 schriftelijk harde ondervragingmethoden goed in de "oorlog tegen terreur".

Perceptie

Een medewerker van de geheime dienst CIA die verhoorles kwam geven in Guantanamo Bay, de Amerikaanse basis op Cuba, zei dat marteling een "kwestie van perceptie" is: "Als de gevangene overlijdt, dan doe je het verkeerd."

De regering lijkt te hebben gezocht naar de hardst mogelijke ondervragingstechnieken. "De waarheid is dat hoge functionarissen in de regering van de Verenigde Staten informatie zochten over agressieve technieken, de wet verdraaiden om de schijn van hun legaliteit te creëren en hun gebruik tegen gedetineerden autoriseerden", aldus Levin.

Onmenselijk

De regering maakte bij haar zoektocht ook gebruik van deskundigen van het weinig bekende SERE-programma. SERE, dat staat over overleven, uitwijken, zich verzetten en ontsnappen, is een trainingsprogramma voor Amerikaanse militairen. Die leren hoe hij zich moeten gedragen als zij in handen van de vijand vallen en onmenselijk worden behandeld.

Zorgwekkend

Senator Susan Collins vindt het 'zorgwekkkend' dat het Pentagon advies in won van een agentschap dat gespecialiseerd is in onmenselijke technieken: "De ironie hiervan is dat de SERE-trainingsmethodes bedoeld zijn om onze troepen te helpen ongepaste ondervragingsmethodes te weerstaan, onmenselijke methodes."