RIJSWIJK - In alle vroegte en in het diepste geheim zijn de afgelopen week de eerste vijftigduizend Engelstalige exemplaren van het nieuwe Harry Potter-boek, 'Harry Potter and the Order of the Phoenix', aangekomen bij uitgeverij Audax in Gilze.

Het vijfde boek in de reeks van zeven ligt vanaf zaterdag 21 juni in de winkel. Het transport was volgens Audax heel goed beveiligd: zo werden de boeken niet in de vrachtauto's van de uitgeverij getransporteerd, maar in vrachtwagens voor groente en fruit.

Voor de fans betekent de komst van het nieuwe Potterboek een enorme hype. De verschijning van de laatste titel eind 2000, 'Harry Potter en de Vuurbeker', zorgde voor lange rijen kinderen in de boekwinkels. De wereldberoemde serie, die in meer dan veertig talen verschijnt, verhaalt over de belevenissen van tovenaarsleerling Harry Potter en zijn schoolvrienden in hun strijd tegen de slechte Voldemort.

Voor de Schotse lezers lijkt er overigens een probleem te onstaan: de BBC verwacht dat de bezorging per post in dit gedeelte van Groot Brittannië vertraging op zal lopen, omdat Schotse postbodes niet meer dan 16 kilo aan post mogen dragen.

Kilo 'Potter'

Een exemplaar van 'The Order of the Phoenix' weegt een kilo. Een woordvoerder van de postbezorger verklaart busjes in te zetten als de bezorgers het tillen te zwaar wordt.

Schrijfster van de Potter-reeks, J.K Rowling, leest op 26 juni in de Royal Albert Hall in Londen aan 4000 kinderen voor uit het nieuwe boek. Ook aan de fans die daar niet bij aanwezig kunnen zijn is gedacht.

Internet

Via de website www.msn.co.uk/harrypotter kunnen kinderen uit de rest van de wereld de voorleessessie volgen en vragen stellen aan de Britse schrijfster. Komiek Steven Fry legt deze vragen vervolgens aan haar voor.

Rowling mag zich door Harry Potter inmiddels multimiljonaire noemen. The Sunday Times verklaarde onlangs dat de schrijfster inmiddels rijker is dan de Britse koningin Elizabeth. Haar vermogen wordt geschat op zo'n 400 miljoen euro. Van de eerste vier titels werden ruim 90 miljoen exemplaren verkocht.

Kinderen die het Engels nog niet machtig zijn, moeten nog enkele maanden geduld hebben. De Nederlandstalige versie, getiteld 'Harry Potter en de Orde van de Feniks', wordt pas medio november verwacht.