AMSTERDAM - De Glen Mills School in Wezep wordt een gesloten jeugdinrichting. Dat heeft minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer.

De bewindsman krijgt hiermee de mogelijkheid de school direct te sturen in de aanpak van agressieve kinderen.

De Inspectie voor de Jeugdzorg concludeerde eerder dat Glen Mills de wet overtreedt door agressieve jongeren vast te houden. Rouvoet wil dat de school dit aanpast.

Holding

Alleen gesloten jeugdzorginrichtingen mogen dit zogenoemde 'holding' toepassen. Glen Mills hanteert de methode als open particuliere inrichting echter ook en dat is niet toegestaan.

Bovendien stelde de inspectie dat Glen Millss 'holding' ook gebruikt bij jongeren die de normen en waarden van de school niet naleven. Volgens de inspectie kan dit zelfs tot agressie leiden.

Controle

Uit het rapport van de inspectie bleek verder dat Glen Mills te weinig controle van buitenaf toelaat. Ook zou er geen adequaat alarmeringssysteem zijn voor medewerkers, bewoners en directie.

Gezien de hiërarchie in de instelling zou dit wel nodig zijn. Glen Mills werkt op dit gebied aan verbetering, zo blijkt uit de brief.

Glen Mills heeft van de minister een jaar de tijd gekregen de 'holding'-methodiek zo aan te passen dat de wet niet wordt overtreden. De organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw onderzoekt hoe effectief de aanpassingen zijn.

Glen Mills

Op Glen Mills zitten ruim honderd criminele jongens vanaf 14 jaar met gedragsproblemen. De aanpak is opgezet naar Amerikaans voorbeeld en is bedoeld voor jongens die delinquent gedrag vertonen in groepsverband.

De aanpak legt de nadruk op sociale status, groepshiërarchie en groepsnormen, zoals de jongens 'op straat' gewend zijn.

Uit cijfers van het ministerie van Justitie bleek eind januari dat de helft van de jonge criminelen na een jaar opnieuw in de fout gaat. Na vier jaar is dat bij 78 procent het geval.

SP

De SP presenteerde maandag een zwartboek over vermeende misstanden in de school. Begeleiders zouden seks hebben met begeleiders en er zou dagelijks fysiek geweld worden gebruikt. Glen Mills zegt dit te onderzoeken.

Rouvoet

Rouvoet maakte dinsdag ook bekend meer dan tien miljoen euro te steken in de gesloten jeugdzorg om de kwaliteit en veiligheid te verbeteren.