DEN HAAG - Jan Marijnissen treedt om gezondheidsreden af als fractievoorzitter en politiek leider van de SP. Dat heeft Marijnissen dinsdag bekendgemaakt. Hij blijft Kamerlid.

Er is nog geen nieuwe fractievoorzitter gekozen. Leden van de SP-fractie kunnen zich tot donderdag twaalf uur kandidaat stellen voor de functie. Vrijdag kiezen de Tweede Kamerleden van de partij de opvolger van Marijnissen. Hij spreekt geen voorkeur uit.

Marijnissen was veertien jaar fractievoorzitter, van 1994 tot 2008. Hij zei dat het een emotioneel moment was toen hij de fractie dinsdagochtend informeerde. Zijn bekendmaking aan de fractie heeft "enige ontzetting teweeg gebracht".

Zwaar

Marijnissen noemde het een stap terug waar hij ongetwijfeld aan moet wennen. Maar na vier hernia's en vorig jaar vier maanden plat liggen, vond hij de baan toch te zwaar. "Ik ga het iets rustiger aandoen."

Ondanks de recente daling van de SP in de peilingen zegt Marijnissen met een goed gemoed afscheid te nemen. "Het dieptepunt ligt achter ons", stelt hij.

Hij wil zijn ervaring als Kamerlid gebruiken om jonge collega's te ondersteunen, en gaat onderzoek plegen naar "de problemen van de 21e eeuw zoals globalisering, vergrijzing en de toekomst van de publieke sector".

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende betreurt dat Jan Marijnissen om gezondheidsredenen moet terugtreden als fractievoorzitter. Hij prijst de voorman van de SP om diens inzet en betrokkenheid.

Marijnissen wist de "SP een eigen gezicht te geven" en hij heeft die partij op de kaart gezet, aldus Balkenende.

De premier zei dat er natuurlijk verschillen zijn, maar merkte ook op dat er "eenheid van gevoelen" is als het gaat om respect en waarden in de samenleving. De minister-president omschreef Marijnissen als een "scherp parlementariër en een goed debater".

Respect

De PvdA heeft "oprecht respect" voor de beslissing van Marijnissen om terug te treden als fractievoorzitter van de SP. "Wij weten als geen ander hoe het is een fractievoorzitter te zien aftreden wegens gezondheidsredenen."

Dat zei een woordvoerder van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer dinsdag. Die partij hoorde in april dat fractievoorzitter Jacques Tichelaar had besloten zijn functie neer te leggen na een zware operatie.

Pechtold

D66 reageert positief op het bericht dat de SP-leider het stokje doorgeeft. Het is niet goed voor een politieke partij om maar één boegbeeld te hebben. Dat zei fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66.

"De SP moet nu laten zien dat ze zonder hem doorkunnen", aldus Pechtold. Voor de D66-leider is het aftreden van Marijnissen "niet een hele grote verrassing". Pechtold noemt hem een geduchte collega. "Als hij naar de interruptiemicrofoon liep, dacht ik altijd 'oeps pas op'."

ChristenUnie

ChristenUnie-fractieleider Arie Slob is verrast door het terugtreden van zijn SP-collega Jan Marijnissen.

Hij noemde het een "prestatie van formaat" dat Marijnissen de SP sinds 1994 tot een grote partij heeft gemaakt. Volgens Slob is de opvolging om die reden ook nog een hele klus. "Als zo iemand terugtreedt, verdwijnt er toch ook iets."

Wilders

Ook Femke Halsema en Geert Wilders zeiden Marijnissen te zullen missen. "Ik zal hem missen als college-fractievoorzitter. Hij is een sympathieke politicus die opkomt voor de gewone man", aldus Wilders.