RIYAD - Vijf vermoedelijke terroristen die van plan waren een aanslag te plegen, zijn zaterdag bij een grote politieactie in de Saudische heilige stad Mekka doodgeschoten. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Riyad zondag bekendgemaakt. Behalve de vijf verdachten kwamen ook twee leden van de Saudische veiligheidstroepen om het leven.

Tijdens de actie arresteerde de politie 'een aantal' vermoedelijke terroristen, onder wie twee inwoners van Tsjaad, een Egyptenaar en een Saudi. Vijf agenten en vier burgers zijn bij de politieactie gewondgeraakt. Over een mogelijk verband tussen de arrestanten en de bomaanslagen van vorige maand in Riyad staat niets in de verklaring.

Stopteken genegeerd

De krant Okaz had zondagochtend al melding gemaakt van tien doden - onder wie vijf verdachten - en gewonden bij een actie van de politie tegen een aantal verdachten. De krant schreef dat de politie een auto met verdachten had willen aanhouden. De chauffeur zou het stopteken hebben genegeerd. Na een achtervolging vluchtten de mannen een appartement in de wijk al-Khalidiya in.

Arsenaal

De politie omsingelde het gebouw, ontruimde het en viel het appartement binnen. Daar trof zij 72 bommen van uiteenlopende grootte, wapens, communicatie-apparatuur, chemicaliën en maskers aan. Een van de verdachten droeg een riem met explosief materiaal, zoals daders van zelfmoordaanslagen gebruiken. Het appartement was met boobytraps beveiligd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken stonden de terroristen op het punt een aanslag te plegen.