BERLIJN - Activisten van de milieuorganisatie Greenpeace hebben zondag een vijftien meter hoge opblaaswalvis boven aan een Berlijnse tv-toren vastgemaakt. De actie ging vooraf aan de jaarlijkse conferentie van de Internationale Walvisvangstcommissie (IWC), die maandag in de Duitse hoofdstad Berlijn begint.

"IWC: actie nu!", stond te lezen op een spandoek dat aan de walvisballon boven de Alexanderplatz hing. Diezelfde walvis was een week geleden al te zien op de top van de Zugspitze, Duitslands hoogste berg.

Japan en Noorwegen

De conferentie, die dit jaar voor de 55e keer wordt gehouden, is altijd het toneel van verhitte discussies tussen naties als Japan en Noorwegen die voor de walvisjacht zijn, en milieugroeperingen die het vangstmoratorium van 1986 willen uitbreiden.

Volgens de Groene Duitse minister van Landbouw Renate Künast moet op deze conferentie een krachtig signaal worden gegeven. Ze wil ook de walvisvangst voor wetenschappelijk onderzoek stopgezet zien. Japan vangt onder deze noemer elk jaar meer dan duizend walvissen. In Berlijn zal ook worden beslist of IJsland op de dieren mag gaan jagen.

Netten

Andere bedreigingen voor de zeezoogdieren zijn de milieuvervuiling en de reguliere visserij. Volgens natuuractivisten sterven ieder jaar 300.000 walvissen en dolfijnen, omdat ze vast komen te zitten in visnetten.