LONDEN - De Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaan Iran nieuwe sancties opleggen omdat Teheran weigert zijn nucleaire programma op te schorten.

Dat maakten de Amerikaanse president George Bush en de Britse premier Gordon Brown maandag bekend.

De tegoeden van de grootste bank van Iran, Bank Melli, worden bevroren. Ook komen er nieuwe sancties die de Iraanse olie- en gasindustrie moeten treffen.

Als Iran de resoluties van de Veiligheidsraad blijft negeren, worden de sancties verder aangescherpt, aldus Brown.

Kernwapen

Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim te werken aan een kernwapen. Teheran zegt dat zijn nucleaire programma slechts voor civiele doeleinden bestemd is.

Volgens Bush' veiligheidsadviseur zal de Europese Unie het aangescherpte sanctiebeleid overnemen.

Solana

Maar EU-buitenlandcoördinator Javier Solana ontkende later dat de EU overeenstemming heeft bereikt over nieuwe sancties.

"Er is vandaag geen besluit genomen", zei de Spanjaard na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Luxemburg.

Brown

Brown zei volgens de BBC dat de Iraniërs niet "de weg van de confrontatie" hoeven te zoeken.

Hij zei dat Londen al het mogelijke zal doen om de dialoog met Iran gaande te houden. Maar als de islamitische republiek haar houding niet verandert, zal het land zich verder isoleren.

Bush

Bush noemde de wens van Teheran om kernenergie voor civiele doeleinden te ontwikkelen "gerechtvaardigd".

Maar de Russen kunnen de brandstof (opgewekt uranium) hiervoor leveren, voegde hij eraan toe. Hij zei de kwestie diplomatiek te willen oplossen, maar "alle opties liggen op tafel".