BAGDAD/FALLUJAH - Amerikaanse militairen in Irak zijn in de stad Fallujah begonnen met razzia's om wapens in beslag te nemen van aanhangers van de verdreven president Saddam Hussein. Zij begonnen daarmee enkele uren na het aflopen van het generaal pardon, dat twee weken geleden was afgekondigd.

Van de mogelijkheid om wapens vrijwillig in te leveren is nauwelijks gebruik gemaakt. Nu het generaal pardon is afgelopen, is het bezit van elk vuurwapen waarvoor geen nieuwe vergunning is afgegeven, strafbaar.

Sinds de oorlog in Irak heeft bijna iedereen een vuurwapen om zichzelf of zijn gezin te beschermen. De bevolking klaagt dat de Amerikaanse en Britse militairen er niet in zijn geslaagd de orde te herstellen. De burgers voelen zich niet meer veilig.

Amerikaanse troepen begonnen zaterdagavond in het noorden van het land ook een nieuwe operatie tegen Iraakse militairen en leden van de inmiddels opgeheven Baathpartij die loyaal zijn gebleven aan Saddam Hussein, aldus een militaire woordvoerder. Volgens hem was de actie "Operatie woestijnschorpioen" genaamd, zondag nog bezig en zijn enkele Irakezen gevangen genomen.