MAASTRICHT - Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht heeft zaterdagavond kloosteroverste zuster Maria vrijgelaten. De vrouw zat vast in een politiecel in Venlo omdat ze ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij het vervoeren van pluimvee in ruimingsgebieden terwijl er een vervoersverbod gold.

Zij werd vrijdagmiddag door de Algemene Inspectiedienst (AID) gearresteerd in de kloostergemeenschap in Heusden (gemeente Asten). In de loop van zaterdagavond kwam ze op vrije voeten. Volgens een woordvoerder van het OM was er "geen reden om haar langer vast te houden". De vrouw blijft voor het OM wel verdachte. Het onderzoek tegen haar gaat verder.

Volgens justitie overtrad de zuster de regels samen met een man, die eerder deze week is aangehouden, in het gebied rond Someren. De man is lid van de organisatie De Ark, die onderduikadressen zoekt voor hobbydieren die geruimd moeten worden.

Zuster Maria is kloosteroverste en een van de zes zusters van de kleine Grieks-Orthodoxe kloostergemeenschap in Heusden. De bewoners waren zeer geschokt door de arrestatie "omdat zuster Maria geen vlieg kwaad doet".

Zaterdagmiddag bezocht de AID wederom het kloosterterrein. Alle zusters zijn gehoord door de inspecteurs. Volgens zuster Makrina, die namens de kleine gemeenschap spreekt, wilde de AID weten in hoeverre de andere vijf zusters betrokken zijn bij de activiteiten van zuster Maria.

Behalve Maria en Makrina spreekt geen van de zusters Nederlands en aangezien de inspecteurs slecht Engels praatten, mocht zuster Makrina in eerste instantie vertalen. Toen zij niet wilde antwoorden op vragen over de betrokkenheid van de zusters bij het vervoeren en verbergen van kippen, mocht dat ineens niet meer en ontstond er een nare sfeer.

"De manier waarop de AID ons verhoord heeft, ook al doen ze dat correct, was voor ons zeer intimiderend", aldus de zuster. Met zuster Maria heeft zij nog geen enkel contact gehad. Een priester, die ze niet bij naam wil noemen, heeft wel met Maria gesproken, maar hij heeft volgens Makrina "heel hard moeten knokken om haar te kunnen bezoeken".

Een woordvoerder van de AID zei dat de arrestatie van zuster Maria, en nog een aantal anderen in de afgelopen weken, onderdeel is van een opsporingsonderzoek. De verdachten hebben zich volgens de inspectiedienst schuldig gemaakt aan "het smokkelen van kippen uit ruimingsgebieden". Over de manier waarop de inspecteurs optreden, wil hij niets zeggen.