MAASTRICHT - Kloosteroverste zuster Maria blijft voorlopig nog vast zitten in een politiecel in Venlo. Zij werd vrijdagmiddag door de Algemene Inspectiedienst (AID) gearresteerd in de kloostergemeenschap in Heusden (gemeente Asten). De AID verdenkt haar betrokken te zijn bij het vervoeren van pluimvee in ruimingsgebieden terwijl er een vervoersverbod gold.

Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Maastricht zaterdag gezegd.

Ze is vrijdagavond voorgeleid aan een hulpofficier en kan maximaal drie dagen worden vastgehouden. Volgens de woordvoerder overtrad zij de regels samen met een man, die eerder deze week is aangehouden, in het gebied rond Someren. De man is lid van de organisatie De Ark, die onderduikadressen zoekt voor hobbydieren die geruimd moeten worden.

'Ze doet geen vlieg kwaad'

Zuster Maria is kloosteroverste en een van de zes zusters van de kleine Grieks-Orthodoxe kloostergemeenschap in Heusden. De bewoners waren zeer geschokt door de arrestatie 'omdat zuster Maria geen vlieg kwaad doet'.

Zaterdagmiddag bezocht de AID wederom het kloosterterrein. Alle zusters zijn gehoord door de inspecteurs. Volgens zuster Makrina, die namens de kleine gemeenschap spreekt, wilde de AID weten in hoeverre de andere vijf zusters betrokken zijn bij de activiteiten van zuster Maria.

'Correct maar intimiderend'

Behalve Maria en Makrina spreekt geen van de zusters Nederlands en aangezien de inspecteurs slecht Engels praatten, mocht zuster Makrina in eerste instantie vertalen. Toen zij niet wilde antwoorden op vragen over de betrokkenheid van de zusters bij het vervoeren en verbergen van kippen, mocht dat ineens niet meer en ontstond er een nare sfeer. "De manier waarop de AID ons verhoord heeft, ook al doen ze dat correct, was voor ons zeer intimiderend", aldus de zuster.

Met zuster Maria heeft zij nog geen enkel contact gehad. Een priester, die ze niet bij naam wil noemen, heeft wel met Maria gesproken, maar hij heeft volgens Makrina 'heel hard moeten knokken om haar te kunnen bezoeken'.

Donkere wolk

De Grieks-Orthodoxe kloostergemeenschap viert dit weekeinde Pinksteren. Alle vieringen en gebeden gaan door. "Je bent een kleine gemeenschap en we proberen het leven zo normaal mogelijk te laten verlopen. Maar er hangt toch een donkere wolk boven", besluit zuster Makrina. Op de vraag of er in het klooster kippen aanwezig zijn, wilde de zuster niet antwoorden.

Actievoerster V. Jong uit Ell zegt dat de man die eerder gearresteerd is, woordvoerder K. Broekman van De Ark is. Hij zit al een week in het Huis van Bewaring in het Brabantse Grave. Volgens Jong zijn er de afgelopen weken meer sympathisanten van het ondergrondse netwerk voor pluimvee (tijdelijk) opgepakt, waaronder zij zelf.

Smokkelen

Een woordvoerder van de AID zei dat de arrestatie van zuster Maria, en nog een aantal anderen in de afgelopen weken, onderdeel is van een opsporingsonderzoek. De verdachten hebben zich volgens de inspectiedienst schuldig gemaakt aan 'het smokkelen van kippen uit ruimingsgebieden'. Over de manier waarop de inspecteurs optreden, wil hij niets zeggen. "Zij handelen in opdracht van het Openbaar Ministerie, die leiden het onderzoek en doen de woordvoering."