RIJSWIJK - Turkse Nederlanders zijn zondagavond in de vier grote steden massaal de straat op gegaan om de winst van het Turkse elftal te vieren.

NUVIDEO##http://www.nuvideo.nl/home/video/show/14802 Het Turkse team versloeg tegenstander Tsjechië bij het EK Voetbal met 3-2. Volgens politiewoordvoerders bleef het vrijwel overal rustig.

In Utrecht reden vele duizenden Turken claxonerend in hun auto's over straat. Tegen middernacht ontstond een waar volksfeest op de Amsterdamsestraatweg. Het viel de politie op dat oudere Turken direct ingrepen als jongeren over de schreef dreigden te gaan. Er waren geen meldingen van ongeregeldheden. Wel raakte een voetganger licht gewond in de verkeerschaos.

Vuurwerk

Ook in Amsterdam gingen honderden Turkije-fans de straat op. Het Mercatorplein vulde zich direct nadat de wedstrijd was afgefloten met toeterende auto's en met vlaggen zwaaiende fans. Om de feestvreugde kracht bij te zetten, werd in de hele wijk De Baarsjes vuurwerk afgestoken. De politie hoefde niet in te grijpen.

Stenen

In de Vaillantlaan in Den Haag gooide een groep stenen naar de politie. In de rest van de stad was het druk op straat, maar even na middernacht waren er geen meldingen van onlusten.

Feestelijk

In Rotterdam was het volgens de politie "hartstikke druk, maar vooral feestelijk". Zowel de Coolsingel als het Hofplein stonden vol met verkeer.

Turken vieren EK-winst