UTRECHT - Een hardnekkige seinstoring hindert waarschijnlijk ook de gehele komende week nog het treinverkeer tussen Amsterdam en de Kop van Noord-Holland. Het nieuwe beveiligingssysteem bij station Amsterdam Sloterdijk kampt al sinds de installatie, eind mei, met problemen.

Een team van specialisten zoekt dag en nacht naar de oorzaken van de storingen, zei zaterdag een woordvoerder van ProRail, de beheerder van het spoorwegnet. Intussen is de dienstregeling tussen Amsterdam en de Kop van Noord-Holland tot nader order beperkt. Stoptreinen op het traject rijden tweemaal in plaats van viermaal per uur, de intercity's worden omgeleid via Haarlem, en de extra spitstreinen vervallen. Volgens de NS zijn in de afgelopen weken al tienduizenden reizigers daar de dupe van geworden.

Computersysteem

Het nieuwe computersysteem voor de bediening van wissels en seinen, eind mei geïnstalleerd in het kader van de aanleg van de Hemboog bij Amsterdam Sloterdijk, is volgens de woordvoerder vooraf uitgebreid getest. Desondanks doken al snel problemen met de software op. Het systeem is zo complex dat de oorzaken nog niet zijn opgespoord, aldus de zegsman.

Ingewikkeld

De situatie is volgens de woordvoerder zo ingewikkeld omdat het nieuwe systeem in een bestaand netwerk moest worden ingepast. Het systeem is ook op andere plaatsen in Nederland in gebruik, maar heeft daar niet tot dezelfde moeilijkheden geleid.