PRAAG - Een grote meerderheid van de Tsjechische kiezers heeft in het referendum dat vrijdag en zaterdag werd gehouden, gestemd voor de toetreding tot de Europese Unie. Toen de uitslag van ruim 82 procent van alle stembureaus binnen was, bleek 77,1 procent van de Tsjechen 'ja' te hebben gestemd.

De stembussen sloten zaterdag om 14.00 uur. Premier Vladimir Spidla zal de officiële uitslag naar verwachting om 18.00 uur bekendmaken. De opkomst was 54,9 procent. In tegenstelling tot andere landen kent Tsjechië geen deelnamedrempel voor de geldigheid van een referendum.

'Succes voor alle burgers'

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Svoboda zei zaterdag na de publicatie van peilingen dat de uitslag 'een succes is voor alle burgers van Tsjechië'. Het bureau dat de peilingen uitvoerde, zei dat de officiële uitslag niet meer dan zes procentpunten lager kon uitvallen dan de gepeilde 81 procent.

Politici

Vrijdag bracht een groot aantal politici, onder wie Spidla en Svoboda, een stem uit. Zowel Svoboda als Spidla zei na het bezoek aan het stemlokaal dat zij 'ja' hadden gestemd. Spidla vroeg de Tsjechen hetzelfde te doen, omdat zij anders de komende jaren 'over een muur moesten kijken om te zien dat het hun buren beter ging'.

Ook oud-president Vaclav Havel zei een 'ja' stem te hebben uitgebracht. Maar zijn opvolger Vaclav Klaus wilde na het stemmen niet zeggen wat hij had ingevuld.

Tsjechië was de zevende kandidaat-lidstaat die een referendum hield over het lidmaatschap, waarvoor de EU tien, voornamelijk Oost-Europese, landen heeft uitgenodigd. In alle zes landen die eerder een referendum over de EU hielden, heeft de bevolking zich uitgesproken voor aansluiting bij de Europese Unie in mei volgend jaar. Dat zijn Malta, Slovenië, Hongarije, Litouwen, Slowakije en Polen. Estland en Letland hebben het referendum nog voor de boeg. Cyprus zal als enige kandidaat-lidstaat de bevolking niet raadplegen.