PRAAG - De Tsjechische premier Vladimir Spidla treedt af als hij er niet in slaagt omvangrijke financiële hervormingen door het parlement te loodsen. Hij zei dat in een interview met de linkse krant Pravo van zaterdag.

"Als wij die hervormingen niet kunnen opleggen, moet iemand anders het doen. Die moet het dan op een andere manier doen, waarschijnlijk veel harder", zegt de premier.

De hervormingen zijn de komende weken in het parlement aan de orde. Het gaat onder meer om maatregelen om het begrotingstekort terug te brengen tot 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Verder wil de regering veranderingen in de pensioenregelingen en een geringere loonstijging in de publieke sector.

De hervormingsplannen zijn voor de Tsjechische vakbonden aanleiding komende week betogingen te houden.

Referendum

Zaterdagochtend zijn om acht uur de stembureaus weer opengegaan voor de tweede en laatste dag van het referendum over toetreding van het land tot de Europese Unie. De stemlokalen zijn tot twee uur 's middags open. Ongeveer vier uur later zal premier Spidla bekendmaken wat de uitslag is.

Op de eerste dag van de volksraadpleging was de opkomst volgens schattingen van het Tsjechische persbureau CTK in een aantal gebieden rond 30 procent. In tegenstelling tot andere landen kent Tsjechië geen deelnamedrempel voor de geldigheid van het referendum. Volgens de prognoses heeft vrijdag 83 procent van de kiezers voor toetreding tot de EU gestemd.