DEN HAAG - LPF-Tweede-Kamerlid Eerdmans is bereid een eventuele boete te betalen voor de twee Albert Heijn-medewerkers die verdacht worden van openlijke geweldpleging en zware mishandeling van een winkeldief.

Als het tot een boete komt, wil Eerdmans die betalen, mits er geen grof geweld is gebruikt door de medewerkers van het Albert Heijn-filiaal in Amsterdam-Oost. "Enig geweld is veroorloofd en een stomp in de buik is in mijn ogen proportioneel", aldus Eerdmans.

Prins Bernhard

Dezelfde twee AH-medewerkers kwamen vorig jaar in opspraak, nadat zij met geweld een winkeldief hadden overmeesterd. Een van de twee kreeg toen een boete, die prins Bernhard betaalde.

Eerdmans heeft niet de neiging gehad netjes op een nieuwe actie van de prins te wachten. "De politiek is medeschuldig aan de plaag van de winkeldiefstallen. Het water staat veel kleine ondernemers aan de lippen en ik heb een politiek signaal willen geven dat gepast geweld moet kunnen."

Eerdmans overweegt minister Donner voor een debat over winkelcriminaliteit naar de Tweede Kamer te roepen.

Franchise

Albert Heijn betaalt geen advocaatkosten voor de twee. Het bedrijf heeft dat vorige keer wel gedaan 'maar nu niet'. "Daar is geen speciale reden voor", benadrukt een woordvoerder. De twee zijn niet bij het Zaandamse bedrijf in dienst, maar bij de zelfstandige ondernemer die de winkel in franchise heeft. "Je moet je uitgaven kunnen verantwoorden, ook tegenover de andere tweehonderd franchisenemers in de zevenhonderd AH-filialen", aldus een woordvoerder.

Volgens de woordvoerder steunt Zaandam de twee onder meer door aan te dringen op sneller ingrijpen van de politie bij dit soort situaties. "De politie moet boeven pakken, wij runnen winkels", aldus de woordvoerder.