DEN HAAG - Cafés en restaurants worden mogelijk langer uitgezonderd van het rookverbod. Dat blijkt uit een brief van minister Hoogervorst van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Het recht op een rookvrije werkplek en rookvrij personenvervoer geldt vanaf 1 januari volgend jaar. Voor de horeca is een uitzondering op het rookverbod gemaakt tot 1 januari 2005.

Minister Hoogervorst gaat binnenkort met vertegenwoordigers van de horecasector praten om tot een oplossing te komen. Veel cafés, discotheken en restaurants vrezen grote omzetverliezen, als in hun zaken niet meer gerookt mag worden.

Hoogervorst zegt nu dat hij 'in principe bereid is tot een verdere verlenging van de uitzonderingspositie van de horeca'. Voorwaarde daarvoor is wel dat de partijen tot goede afspraken komen die tot betere bescherming van de werknemers in de horeca leiden.

CAN verontwaardigd

De antirookvereniging Clean Air Now (CAN) is verontwaardigd over het mogelijke uitstel van het rookverbod. De organisatie is vooral bezorgd over de bezoekers van sportkantines die hier mogelijk door worden gedupeerd. "Er zijn in ruim een week tijd al meer dan vierhonderd klachten binnengekomen die vooral gaan over het roken in deze gelegenheden", aldus CAN. "Als gevolg van het uitstel van het rookverbod in de horeca zal er ook in de meeste sportkantines nog jarenlang gerookt mogen worden. Dit terwijl de wens van het overgrote deel van de bezoekers juist een rookvrije sportkantine is."

CAN dient een petitie in bij Hoogervorst waarin de organisatie erop aandringt het rookverbod in sportkantines per 1 januari 2004 in te voeren.