COLOMBO - Voor de noordoostkust van Sri Lanka is zaterdagochtend vroeg een schip van separatistische Tamil Tijgers na een confrontatie met de Srilankaanse marine gezonken. De twaalf opvarenden zijn waarschijnlijk om het leven gekomen. Dit heeft een woordvoerster van de waarnemers die toezien op het broze bestand tussen de Srilankaanse regering en de Tamil Tijgers gezegd.

Wat er precies gebeurd is, is niet duidelijk. Volgens minister van Defensie Austin Fernando ontdekte de marine het Tamil-schip toen dat in de Srilankaanse terrritoriale wateren voer. De marine had met waarschuwingsschoten geprobeerd het vaartuig tot stoppen te dwingen. De rebellen zouden hun schip hebben opgeblazen om te voorkomen dat het in handen van de marine zou vallen. Maar de Tamils hebben bij de waarnemersmissie geklaagd dat de marine op hun schip had geschoten terwijl dat in internationale wateren voer. De opvarenden zijn volgens de woordvoerster van de waarnemers overboord gesprongen.

Op 10 maart was er een soortgelijk voorval. Toen brachten gevechtsschepen van Sri Lanka een vrachtschip van de Tamil Tijgers tot zinken omdat het werd verdacht van wapensmokkel naar het eiland.

Wapenstilstand

Een begin vorig jaar gesloten wapenstilstand tussen de regering en de rebellen heeft geen betrekking op acties op zee. Daar zijn sindsdien diverse confrontaties geweest tussen boten van de Tijgers en de marine.