NEW DELHI/KARACHI - De premier van India, Atal Behari Vajpayee, heeft dinsdag gezegd dat zijn land geen oorlog wil maar dat het India wordt opgedrongen door Pakistan. "Wij moeten dat onder ogen zien", aldus Vajpayee tijdens een bijeenkomst van de jongerenafdeling van zijn nationalistische Bharatiya Janata Party ter ere van zijn 77e verjaardag.

De spanning tussen beide rivalen is sterk opgelopen als gevolg van de aanslag op het parlement in de Indiase hoofdstad New Delhi. Daarbij kwamen veertien mensen om het leven onder wie vijf aanvallers. India beschuldigt door Pakistan gesteunde rebellen uit Kashmir van de aanslag.

Militant opgepakt

Pakistan heeft dinsdag de prominente leider van de militante moslimbeweging Jaish-e-Mohammed opgepakt. Jaish-e-Mohammed is een van de groeperingen die door India wordt beschuldigd van het plegen van de aanslag van 13 december op het Indiase parlement.

De leider, Maulana Masood Azhar, werd aangehouden in zijn huis in de provincie Punjab. Dat heeft een Pakistaanse regeringswoordvoerder bevestigd. Generaal-majoor Qureshi kon nog niet zeggen waarom Azhar is gedetineerd. Volgens een anonieme bron is hij aangehouden wegens het houden van opruiende toespraken. Hij zou nog niet officieel zijn aangeklaagd.

Spanningen

De arrestatie heeft plaats op een moment dat de spanning tussen aartsrivalen Pakistan en India steeds steeds verder oploopt als gevolg van de aanslag. New Delhi beschuldigt de Pakistaanse geheime dienst ISI van betrokkenheid bij de aanval.

Pakistaanse functionarissen benadrukken dat met de arrstatie van Azhar niet wordt toegegeven aan Indiase druk om iets te ondernemen tegen de mogelijke daders van de aanslag op de Indiase volksvertegenwoordiging.

Schermutselingen

Langs de grens tussen de twee landen is het ook dinsdag weer tot schermutselingen tussen beide landen gekomen. India heeft zijn hoge commissaris (ambassadeur) teruggeroepen uit Pakistan. Een medewerker van de Pakistaanse ambassade in India heeft een week de tijd gekregen om het land te verlaten.

Vajpayee zei dat zijn regering tot hardere acties kan overgaan mochten diplomatieke maatregelen falen. "We hebben andere wapens in onze koker. We nemen stap voor stap nadat we iedere keer het resultaat van de vorige beweging hebben onderzocht", aldus de premier.

De Pakistaanse president Musharraf zei dinsdag dat het Pakistaanse leger voorbereid is op alle uitdagingen, inclusief die van aartsrivaal India. Hij zei verder dat Pakistan bereid is tot een vreedzame oplossing van het conflict over de omstreden regio Kashmir met India. Beide landen gaan een moeilijke tijd tegemoet, aldus Musharraf.

/NIEUWSOpnieuw beschietingen aan grens India-Pakistan