PRAAG - Een overgrote meerderheid van de Tsjechen heeft zich vrijdag op de eerste dag van een referendum uitgesproken voor toetreding van Tsjechië tot de Europese Unie. Volgens een peiling van de publieke televisiezender CT stemde 84 procent voor het lidmaatschap van de EU en 16 procent tegen.

De stemlokalen zijn vrijdag nog tot 22.00 uur open en zaterdag van 08.00 tot 14.00 uur. Naar verwachting is de uitslag uiterlijk zaterdagavond bekend.

Tsjechië is de zevende kandidaat-lidstaat die een referendum houdt over het lidmaatschap, waarvoor de EU tien, voornamelijk Oost-Europese, landen heeft uitgenodigd.

In een peiling donderdag heeft 60 procent van de ondervraagden gezegd te gaan stemmen. Van die stemmers was 69 procent voorstander van toetreding. Donderdagavond heeft premier Vladimir Spidla nog een televisietoespraak gehouden om de burgers op te roepen naar de stembus te gaan en "ja" te zeggen tegen het EU-lidmaatschap.

In alle zes landen die al een referendum over de EU hebben gehouden, heeft de bevolking zich uitgesproken voor aansluiting bij de Europese Unie in mei volgend jaar. Dat zijn Malta, Slovenië, Hongarije, Litouwen, Slowakije en Polen. Estland en Letland hebben het referendum nog voor de boeg. Cyprus zal als enige kandidaat-lidstaat zijn volk niet raadplegen.