GAZA-STAD - Israël heeft vrijdagavond voor de tweede keer een aanval op Gaza-Stad in de Palestijnse Gazastrook uitgevoerd. Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben 's avonds laat wel besloten de besprekingen te hervatten.

Vanuit gevechtshelikopters werden vrijdagavond raketten afgevuurd, meldden Palestijnse ooggetuigen. Volgens Israëlische militaire bronnen was een wapenarsenaal het doelwit. De getuigen meldden dat de raketten het huis van een bekende activist van de militante Hamas-beweging raakten en een auto die erbij geparkeerd stond. Palestijnse medische teams die ter plaatse waren, hebben gemeld dat er geen gewonden zijn gevallen. Het getroffen huis was leeg.

Eerder op de avond doodden Israëlische strijdkrachten in de Gazastrook met raketten een lid van de Hamas beweging. De Hamas-activist bevond zich in een auto in het oosten van Gaza-Stad. De auto reed tijdens de aanval vlak langs het huis van de geestelijk leider van Hamas, sjeik Yassin.

Geen letsel

Volgens de Israëliërs betrof het een vergeldingsmaatregel, gericht tegen een terroristische cel die verantwoordelijk zou zijn voor raketaanvallen het afgelopen etmaal op de Zuid-Israëlische plaats Sderot. De zelfgemaakte raketten, genoemd naar de militaire Hamas-tak Qassam, veroorzaakten geen letsel.

Direct na de aanval omringde een woedende menigte het smeulende wrak. De beschietingen vonden meteen na het vrijdagavondgebed van de moslims plaats. Het was de zesde Israëlische helikopteraanval in de Gazastrook sinds dinsdag. In totaal stierven 25 Palestijnen, onder wie zeven Hamas-activisten.

De Israëlische premier Sharon heeft de Palestijnen een staakt-het-vuren van drie dagen voorgesteld. Hij wil dat alle anti-Israëlische aanvallen worden stopgezet. In ruil daarvoor beëindigt Israël de liquidaties van Palestijnse militanten. Dat meldde een hooggeplaatste Palestijnse vertegenwoordiger vrijdagavond aan het Franse persbureau AFP.

Israël tegen komst van vredesmissie

Israël ziet niets in het voorstel van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties om een gewapende vredesmacht naar het Midden-Oosten te sturen, die als bufferzone tussen de Israëli's en de Palestijnen moet dienen. Dat heeft plaatsvervangend ambassadeur Arye Mekel van Israël bij de Verenigde Naties vrijdag gezegd

Mekel zei dat er geen aanleiding is een buitenlandse interventiemacht naar het Midden-Oosten te sturen, omdat Israël zich zelf kan verdedigen. Verder liet hij weten dat de regering van premier Sharon geen voorstel van Annan over het sturen van een vredesmissie heeft ontvangen.

VN-baas Annan zei vrijdag in een vraaggesprek met de Israëlische krant Haaretz en de zender Channel Two News dat er gezien de huidige situatie in het Midden-Oosten een vredesmacht zou moeten worden gestationeerd. Die zou de gemoederen tot bedaren moeten brengen.

Toch vasthouden aan routekaart

Ondanks de huidige golf van geweld verklaarden Israël en de Palestijnse Autoriteit tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell dat zij willen vasthouden aan de routekaart voor vrede. Powell en andere leden van de regering-Bush voerden telefonisch overleg met vertegenwoordigers van de Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit om het vredesplan te redden.

De routekaart bestaat uit drie fasen en is opgesteld door de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties. In de eerste fase moet het geweld worden beëindigd, moet Israël illegale nederzettingen opheffen en dienen Palestijnse instellingen drastisch te worden hervormd.

Zaterdagavond weer besprekingen

Israël en de Palestijnse Autoriteit zijn vrijdag overeengekomen de besprekingen over veiligheid te hervatten. Zij beginnen met een bijeenkomst op zaterdagavond. De afspraak volgt op druk van de Verenigde Staten en Egypte. Dat heeft de Israëlische krant Haaretz gemeld.