WASHINGTON - Een tot nog toe onbekende meteorietinslag heeft miljoen jaar geleden massasterfte onder vissen en andere levende wezens veroorzaakt. Dat stellen geologen uit de Verenigde Staten en Marokko in de uitgave van het wetenschapsblad Science van vrijdag.

De wetenschappers vonden verwijzingen naar de inslag in gesteente in Marokko. In het 380 miljoen jaar oude gesteente vonden zij bijzondere kristallen, die bij een geweldige botsing kunnen ontstaan.

De onderzoekers vergelijken de gebeurtenis met de inslag van een andere meteoriet, die 65 miljoen jaar geleden een einde zou hebben gemaakt aan het tijdperk van de dinosauriërs. Een verschil is dat het leven zich 380 miljoen jaar geleden, ook wel het tijdperk van de vissen genoemd, vooral in de zee zou hebben afgespeeld. Door de inslag stierf ongeveer 90 procent van alle soorten die in water leefden, concluderen de wetenschappers.

Met hun bevindingen onderbouwen de geologen de steeds populairder wordende theorie dat de aarde diepgaand is beïnvloed vanuit het heelal. Volgens de auteurs van het artikel zijn tot nu toe circa vijfhonderd massasterftes bekend die te maken hadden met meteorietinslagen.