DEN HAAG - Actievoerende vrachtwagenchauffeurs hebben donderdagochtend vroeg de A2 Den Bosch-Utrecht bij knooppunt Hintham korte tijd geblokkeerd.

Dat meldde een woordvoerder van de ANWB. De chauffeurs protesteerden tegen de hoge brandstofprijzen.

Brancheorganisatie TLN heeft voor donderdag rond het middaguur acties aangekondigd. Vanaf 11.55 uur zullen chauffeurs op achttien plaatsen op de snelweg een half uur lang 50 kilometer per uur rijden.

De bliksemactie op de A2 was niet aangekondigd.

Aansprakelijk

Vrachtwagenchauffeurs kunnen maar beter afzien van blokkade-acties op de snelwegen. Als ze het verkeer tot stilstand brengen door hun vrachtwagen te parkeren, kunnen ze persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

Waarschuwing

Daarvoor waarschuwt Jan Heilig, bestuurder bij FNV Bondgenoten, donderdag in een brief de leden van de vakbond die werken in het beroepsgoederenvervoer over de weg.

"FNV Bondgenoten staat ronduit sympathiek tegenover de transportbedrijven die actie willen voeren tegen de dieselverhogingen", benadrukt Heilig in zijn brief.

Overleven

"Vooral de Eigen Rijders en de kleine transportbedrijven hebben het momenteel zeer moeilijk", weet de FNV-bestuurder. "Zij zijn niet in de positie om gestegen dieselkosten door te berekenen aan hun opdrachtgevers. Deze bedrijven moeten nu echt knokken om te overleven. Daar hoort dan actievoeren bij!"

Tegelijkertijd legt Heilig uit dat de acties in het transport tegen de verhogingen van de dieselprijzen bedacht zijn door de werkgevers. "Zij komen in de problemen en zij moeten daar wat aan doen. Help ze, als ze daarom vragen, maar laat je niet gek maken!

In de brief krijgen de FNV-leden het advies om hun werkgevers te helpen bij de acties, maar wel binnen wat wettelijk is toegestaan. "Houd je aan instructies van de politie. De werkgevers moeten dit keer de kooltjes uit het vuur halen, niet jullie."

Vijand

FNV Bondgenoten stelt dat het kabinet de vijand is. "De regering is voor de zoveelste keer de veroorzaker van de inflatie in Nederland. De btw moet omhoog, de dieselaccijns omhoog, et cetera.

Bedrijven met een sterke positie berekenen die kostenstijgingen gewoon door aan hun klanten. De kleintjes redden dat niet, zij hebben geen dieselclausules in hun contracten. Zij worden afgeknepen door hun opdrachtgevers."

Kabinet

Het kabinet en de transportsector gaan volgende week om de tafel zitten om te praten over de problemen die chauffeurs hebben met de hoge brandstofprijzen.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) maakte dat donderdag in de Tweede Kamer bekend. Het gesprek komt er op initiatief van de sector en vindt hoogstwaarschijnlijk donderdag plaats.

Namens het kabinet schuiven behalve Eurlings ook minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) aan.